Wat is een dieet?

Een notitieboek met daarop een pen, meetlint en een tomaat.

Bij het woord dieet denk je waarschijnlijk meteen aan gewichtsverlies en zo min mogelijk eten. Achter een dieet zit meer dan dat, het is een afwijkend voedingspatroon van de gewone voeding om medische redenen, voor fanatieke sporters of om je lichaam te veranderen. Denk hierbij aan het niet of minder eten van bepaalde voedingsmiddelen. Je lichaam gaat aan de slag met het verbranden van onder andere koolhydraten, vetten en eiwitten. Dit gaat over in het verbranden van lichaamsvet. Er zijn veel verschillende aanpakken van een dieet volgen, een eiwitverrijkt dieet tot een glutenvrij dieet. Al deze vormen van een dieet hebben zo hun eigen werking en kan voor iedereen weer een ander einddoel hebben.  

Therapeutisch dieet

Een therapeutisch dieet is een plan om bepaalde voedingsmiddelen of voedingsstoffen te verminderen of controleren. Als je een medische aandoening hebt wordt er, wanneer nodig, samen met een diëtist een dieet plan voorgeschreven. deze plannen bestaan uit een bestaand dieet die worden aangepast met behulp van specialisten die precies weten wat nodig is om jou te helpen

Sport dieet 

Het dieet voor sporters moet net als andere dieetschema’s gezond zijn voor je lichaam. Je hoeft niet een culinair hoogstandje te maken, maar een eenvoudig en gezond recept is al genoeg. Het is belangrijk dat er veel macro’s in verwerkt zitten. Macro’s bestaan uit eiwitten, koolhydraten en vetten. Per sport is het anders hoeveel je van welke macro’s nodig hebt. Zo heb je bijvoorbeeld voor krachttraining zoals fanatiek in de sportschool veel eiwitten nodig om je spieren goed te laten herstellen. Waar voor duursporten weer vetten en koolhydraten belangrijk zijn. Dit kan dus heel erg variëren per sport, en daar zit ook weer onderscheid tussen man en vrouw. 

 Dieet om af te vallen

Als je wilt afvallen zijn er verschillende manieren om dit te doen met behulp van voeding. Een dieet volgen is een van de meest voorkomende opties. Om je gewichtsdoel te bereiken, gebruik je een aangepast voedingspatroon. Er zijn verschillende afvaldiëten, maar er zitten veel nadelen aan. Als je een dieet volgt is het de bedoeling dat je minder eet dan je normaal gesproken zou doen. Doordat er een flinke vermindering in je eten zit, krijg je te weinig voedingsstoffen binnen waardoor je afvalt. Omdat er een tekort aan voedingsstoffen is, eet je minder en leer je niet om gezonder te gaan eten. Naast de nadelen zitten er ook voordelen aan het diëten. Je lichaam gaat naar een gezonder gewicht en dit zal uiteindelijk zorgen voor een gezondere bloeddruk en gezondere nieren. Als je ervoor kunt zorgen dat je het gewicht wat je wilde bereiken kunt vasthouden, zul je minder snel last hebben van hart- en vaatziekten.